533882.jpg
Jasu 25.06.1995 ensimmäistä päivää uudessa kodissa

Huomasin eilen, että tänään tulee tasan kaksi vuotta Jasun (Häiviän Janita) kuolemasta. Hymy nousi korville kun aloin katsomaan vanhoja kuvia. Jasuhan tuli meille täysin vahingossa. Olin kyllä monta vuotta kinunnut koiraa, mutta en kyllä corgia vaan länderiä, parsonia tai shelttiä. Niin kuitenkin kävi, että tämä piironkijalka haettiin meille juhannuksena Tammelasta. Järkytys oli suurin isoveljelleni jolle koiran hankinta tuli täytenä yllätyksenä. Veli kun oli viettämässä juhannusta festareilla.

533938.jpg
Jasu ja koirakaveri basenji Senni (Bribas Ghali Ushanga)

Siitä se koiraharrastus sitten alkoi. Samana kesänä aloitimme agilityn alkeet Lounais-Hämeen kennelkerholla. Sielä kävimme kerran viikossa mitään kouluttajaa siellä ei ollut vaan esteitä otimme vuorotellen ja joku sitten aina huuteli mitä pitäisi tehdä toisin. Samana syksynä liityin Forssan Palveluskoiriin jossa Jasu huomattiin heti taitavaksi agilitykoiraksi. Jasu pääsikin heti 8kk iässä kilpailevien ryhmään jossa treenasimme mm. Lahden Siljan ja Hakalan Juhan kanssa. Treeneissä ihailin aina Juhan bordercollie Pepsiä (Pikkupaimenen Cinnamon Twist) nykyäänkin pidän vielä Pepsiä omana idolinani. Ensimmäisiin kisoihin päädyttiin sitten heti seuraavana kesänä vuonna 1996. Kisat järjestettiin Toijalassa ja tuomarina oli Soini Saarela (hyvä valinta ekaksi tuomariksi...). Radalla emme päässeet kahta estettä pidemmälle sillä saimme joistan kumman syystä hyllyn jo toisella esteellä emmekä saaneet jatkaa rataan loppuun asti. Tästä kuitenkin kipinä puri ja aloitimme kisaamiseen. Janita eteni mini 2-luokkaan ja sai sieltä 2 nollaa. Yhtä nollaa vaille jäimme kolmosluokasta. Viimeinen nolla oli niin monta kertaa lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Viimeiset kisat Jasulla oli  9,5-vuotiaan Turussa (Att) 06.05.2004 ensimmäiseltä radalta tuli vitonen ja hieman yliaikaa, mutta luokkavoitto. Toiselta radalta sitten tuli harmillinen vitonen. Luulin koko radan ajan, että Jasulta oli tippunut jo yksi rima. Ohjasin todella laiskasti. Suoritimme viimeisen esteen ja viimeisen esteen rima tippui... Se oli ainoa virheemme. Jos olisin tsempannut koiraa olisimme saaneet nollan luokkavoitolla ja siirron 3-luokkaan. Jasu jäi yhtä nollaa vaille 3-luokkalaiseksi. Jasu palkittiin useana vuotena Forssan Pussikoirien vuoden parhaaksi agikoiraksi sekä Suomen Welsh Corgiseuran vuoden agicorgi kisassa Jasu oli useana vuonna 7. parhaan joukossa.

533912.jpg
Agirotu 2001 Jasu oli Puuhapete cardi-joukkueessa.

533914.jpg
Jasu syksyllä 2004

Jasun kanssa kävimme myös match showssa ja niissä tämä rouva pärjäsi aina. Monesti koira oli BIS-1. Koira joka rakasti esiintymistä ja huomionkeskipisteenä olemista. Lievä purentavika esti meidän osallistumisen virallisiin näyttelyihin. Näyttelykipinä puri jo vuonna 1996, mutta itse näyttelyihin pääsin vasta Bellan kanssa. Jasun kanssa harrasteltiin myös Tokoa muutamissa tokokisoissakin. Muutama ykköstuloskin tuli luokkavoitolla. Jasu oli mukana myös joukkueessa joka voitti Etelä-Hämeen Piirinmestaruuden vuonna 1998.

Valitettavasti Jasu jouduttiin lopettamaan 22.04.2005. Huomasin alkuvuodesta (2005) Jasun nisässä patin ja käytimme koiraa eläinlääkärillä. Eläinlääkäri totesi sen olevan nisäkasvain, mutta ei pitänyt sitä vaarallisena. Totesi vain, että näitä tulee useille vanhoille leikkaamattomille nartuille ja ne ovat yleensä hyvänlaatuisia eivätkä kasva enempää tai jos kasvavat niin todella hitaasti. Jasun kasvain oli kuitenkin pahanlaatuinen ja se levisi kaikkialle elimistöön. Oli aika tehdä elämäni vaikein päätös. Jasu nukkui pois 10,5 vuoden iässä.

533934.jpg

Jasun ansiosta kirjaimellisesti ajauduin koiramaailmaan. Ilman sitä en varmastikkaan olisi yhtä aktiivinen koiraharrastaja. Parempaa ensimmäistä koiraa minulle ei olisi voinut olla.