Tiistaina oli vapaa päivä ja kun sellainen kerran on keskellä viikkoa piti siihen keksiä ohjelmaa. Maaliskuun puolella varasin pojalle yksityistunnin Lentsulle tokoilun merkeissä. Oma mielikuvitus ei yksinkertaisesti riitä piänen miehen motivoimiseen ja tokoliikkeiden opettamiseen. Täytyy kyllä sanoa että eipä reissu ollut todellakaan mikään turha!. Lentsusta olen aina kuullut pelkästään positiivista ja täytyy sanoa että hän on todella pätevä ja hyvä tokokouluttaja. Meille tuli taas yksi fanitettava lisää Smiles mutta palataan itse päivään ja oppeihin (toivottavasti muistan kaiken...)

Tiistaina pakasin koirat ja suuntasin kohti Turkua ja Kupittaan kenttää. Perille löydettiin ihmeen hyvin vaikka en ollut muistanut tarkkaa paikkaa katsoa netistä. Pieni pissa kävely koirien kanssa ja sen jälkeen Lucas pääsi tosi toimiin. Lentsun kanssa puhuttiin ensin pojasta ja hänen ongelmista: Lucaksen ongelma on ollut seuraaminen sekä motivaation puute aina välillä. Lentsun kanssa päätettiin ottaa avoimen luokan liikkeitä.

Ensin katsottiin seuraamista. Poika jätätti ja oli kuin iltapäiväkävelyllä niin kuin Lentsu asian mainitsi. Salaiseksti aseeksi otettiin leluhiiri oikeaan käteen ja uusi käsky. Tadaa! Poika seurasi kuin saksalainen kaappikello! Cool Kätevää on kun joku osaa neuvoa tälläistä tumpeloa... Toisella kerralla poika lähti heti seuraamaan todella intensiivisesti ja tarkasti. Tavoitteena on nyt ehdollistaa uusi käsky ja palkata aina leluhiirellä suoraan eteen. Pyrkimyksenä on jopa että Lucas alkaisi edistämään seuraamisessa.

Liikkeestä pysähtyminen. Tätä liikettä me ei oltu ikinä harjoiteltu, mutta se sujui heti. Ensin laitettiin merkki maahan jossa kohtaa minun piti antaa käsimerkki oikealla kädellä ns. heittokädellä. Kutsuin Lucaksen ja merkin kohdalla tein heittoliikkeen ja leluhiiri lensi komeasti Lucakselle. Poika pysähtyi heti todella nopeasti ja oli niin onnellinen saadessaan hiirensä takaisin. Toisella kerralla ei tarvittu kuin pelkkä liike ja poika pysähtyi. Tällä kertaa palkkaus tuli vasemmasta kädestä.

Luoksetulo. Tämä liike aiheutti eniten murheenkryyniä. Lucas on pari kertaa tehnyt luoksetulossa korvatempun eli korvat lukkoon eikä kuule eikä näe vaan istuu kuin tatti paikallaan. Tähän Lentsu sanoi ettei koiralla ole mitään motivaatiota tulla luokseni -nopeasti- Tässä vaiheessa myönnän että me ollaan aina liikettätreenattu kokonaisena sivulle tulolle asti jolloin poika on saanut siitä palkan. Ensin kokeiltiin niin että lähdin juoksemaan kutsun jälkeen. Ei vaikutusta... Toisella kertaa yritin härnätä ja kutsuin sekä lähdin juoksemaan ei tarpeeksi tehokasta vaikutusta. Lentsu mietti hetken kunnes hän totesi namikuppi. Eli namikuppiin namia Lucaksen nähden jätin koiran istumaan kymmenen metrin päähän ja laitoin namikupin jalkojen taakse piiloon ja kutsuin koiran. Kun koira lähti liikkeelle ja oli about puolessa välissä siirryin kupin tieltä pois ja Lucas sai syödä naminsa. Sama temppu toisen kerran ja tämä toimi todella hyvin!. Tätä otetaan nyt n. 2 viikon tehokuurina jotta saadaan vauhtitakaisin. Jatkossa pysähdyksiä ja suoria luoksetuloja treenataan suhteessa 2/10 eli kaksi pysäytystä ja sen jälkeen taas 10 kertaa suoraa luoksetuloa.

Liikeestä seisominen ja maahanmeno. Ensin katsottiin seisominen, Lucaksella on ollut tapana ottaa pari askelta käskyn jälkeen. Tähän otettiin nyt uusi palkkauskeino lelulla (ennen nami) eli samalla hetkellä kun sanon seis lentää leluhiiri vasemmasta kädestä taakse. Välillä treenataan näin ja välillä sitten otetaan oikea oppisesta eli seuraaminen ja käsky (seiso) jatkan matkaa eteen päin muutaman metrin käännyn takaisin ja tiputan lelun. Kävelen koiran taakse ja vapautan edessä olevalle lelulle. Maahanmenoon samataktiikka, mutta lelua ei heitätä vaan maahanmenoa treenataan nopeaksi leikin yhteydessä eli Lucakselle käsky maahan ja samalla lentää vinkuhiiri.

Noutaminen. Lentsu katsoi meidän noudon ja oli siihen ihan tyytyväinen perustekniikka on kunnossa ja poika tuli ensimmäistä kertaa suoraan sivulle kapula suussa (tätä ei oltu vielä treenattu aikaisemmin) ensin tehoste käskyllä ja toisella kertaa sitten ilman käskyä. Ohjeeksi saatiin vielä pitoharjoituksia kapulalla (ulkona) ja sisälllä tikulla. Eli koira pitää kapulaa suussa ja vasemmalla palkataan namia heittämällä.

Kaukokäskyt. Katsotiin mikä meidän kaukokäsky tilanne on. Lentsu käski mennä lyhyen matkan päähän ja minä menin omasta mielestä lyhyen matkan (about 5m) ja aloin käskyttämään koiraa. Perustekniikka oli ok, mutta Lentsun mielestä matka ei ollut lyhyt vaan pitkä Purple Smiles Neuvoksi saatiin ihan lähellä treenausta. Tämä tehdään iloisesti ja ripeästi. Eli koiralle oikealle kädellä merkit ja vasemmasta kädestä heitetään namia (välillä 1-2 liikkeen jälkeen välillä pidemmän treenin jälkeen). Näin saadaan koira pysymään paikallaan kun se tietää namin tulevan aina omalle paikalle.

Hyppy. Tätä ei oltu sitten treenattu ollenkaan jälkeen viime syyskuun... En omista omaa tokohyppyä joten treenaus on ollut hieman huonoa. Tässä saatiin käsky edetä paloissa ja kahdessa osassa. Ensin koira käsketään hyppäämään ja avustaja voi vaikka palkata koiran silloin tällöin ja kun koira kääntyy katsomaan käsketään istumaan. Toisessa osassa jätetaan koira istumaan ja kutsutaan hyppäämään luokse (ja automaattisesti vierelle). Tätä tullaan tekemään sekä paloissa että kokonaisena. Ajan myötä hyppynouto tullaan opettamaan samallalailla. Lucaksen kanssa nouto ei tule (oletettavasti) olemaan ongelma sillä poika tykkää kapulasta ja kaikista heittoleikeistä.

Ruutu. Ruutua me ollaan treenattu jo ja se sujuu ihan ok. Tosin meillä on matka ollut aivan liian lyhyt. Se tulisi olla about 25 metriä... Itse olen treenannun about 10-15 metrin matkalla. Ruutu olisi hyvä ottaa lopuksi ja se on myöskin hyvä liike koiran itseluottamuksen nostamiseksi (joutuu tekemään yksin). Palkkana näkyvä kuppi ruudun takaosassa ja ruutu voisi olla aina esim. viimeinen liike jossa on iso palkka.

Tunnari. Tunnarissa edetään seuraavaan vaiheeseen eli aletaan piilottamaan tunnari kapulaa irtonurmen alle jotta poika alkaa käyttämään nenäänsä.

Paikallaolo. Treenattava ylipitkiä aikoja 4-6 minuuttia jotta kokeessa oleva 2-3 minuttiia ei tunnu missään.

Lopuksi palkkauksesta. Tästä lähin Lucasta tulisi palkata huomattavasti enemmän ja erilailla ns. yllätyksinä. Palkkana voi toimia leluhiiri koska tykkää siitä ihan hirveästi sekä nami. Namilla tulisi palkata varsinkin perusasennot ja "vierellä" olevat liikkeet. Pojalla alkaa hyvin nopeasti kierrokset kasvamaan kun lelua ei saa. Välillä palkataan liikkeestä, välillä lelu viedään eteen ja vaputetaan sillä. Välillä olisi hyvä palkata ruokakupille ja isommilla aterioilla. Ruokakuppi kentän laidalle ja vapauttaa aina välillä sinne. Olisi hyvä myöskin opettaa koira olemaan palkatta 1-3 liikettä ja palkata vasta sitten. Lisäksi olisi hyvä opettaa ns. palkkatemppu (pyörimiset) joka kävisi esim. kisoissa itsestään palkkana.

Olin kyllä niin tyytyväinen koulutukseen. Sain niin hyviä ideoita jotka oli ihan maalaisjärjellä ajateltuja, mutta en ole vaan itse osannut niitä otttaa käyttöön. Poika jaksoi koko tunnin ajan keskittyä todella hyvin vaikka kentän ohi ja poikki käveli koiria sekä kävelijöitä sekä muutamia autoja. Tästä myös Lentsu antoi hyvää palautetta. Poika oli niin Superi ja IhQ!! Heart Eyes Näillä eväillä taas jatketaan hetken aikaa ja mennään sitten uusien ongelmien kanssa Lentsun tykö uudelleen... Spinning