Maanantaina lähdettiin Johannan ja poikien kanssa Riihivalkamaan lenkkeilemään töiden jälkeen. Olipas pitkästä aikaa lämmin ilma, puolet vaatteista sai jättää autoon. Sunnuntain mäkikävelyjen jälkeen pahimmat virtapiikit oli onneksi jo juostu pois, mutta kyllä noista elukoista silti älämölöä lähtee... Varsinkin siinä vaiheessa kun auto laitetaan parkkiin

Johannalla oli just sopivasta kamera mukana. Sinne talteentui ihanan kesäisiä kuvia. Tosin pieni miäs päätti jälleen että häntä ei tänään kuvata mitenkään virallisesti ja käveli kaikki kuralammikot keskeltä -tietysti- Kiitos Johannalle ja pojille lenkistä- & seurasta sekä hovikuvaajalle suuri kiitos kesäkuvista!

Lucas on siisti jellona koira

Fyra hivuttautui Jackyn kuviin mukaan

Fyra

Trio: Fyra, Duo & Bella

Kaikki kuvat © Johanna Kuusi

Lenkin jälkeen lähdettiin Fyran kanssa Best In Areenalle Lempäälään. Hypättiin Iiriksen ja Nemon kanssa samaan autoon. Kyseessä oli Huittisen Annen aksan valmennuskurssi joka kokoontuuu kerran kuukaudessa viiden kuukauden ajan. Fyra on kyllä tosi hyvin oppinut tuntemaan Iiriksen ja Johannan autot, nytkin se oli taas niin intopiukeella kun se tajusi että taas reissataan jonnekkin.

Menomatka oli varsinainen luontoelämys: ennen Koijärveä ihasteltiin suurta joutsen parvea, arviolta 30??? jotka seisoskelivat suuressa kuralammikossa keskellä peltoa. Sen jälkeen vuorossa oli lampaat ja muutama ihana lambi Ehdotin että oltaisiin pysäytetty auto ja testattu Nemon paimennusta, Fyralla sitä ei varmaankaan ole... Sen jälkeen vuorossa oli lehmiä ja pikku vasikoita. Kissakin nähtiin tiellä jolkottelevan.

Hallissa oltiin kerran käyty aikaisemmin ja Fyra & Nemo kyllä tunnisti paikan heti. Olivat omasta mielestään paikan kunkkuja Niin polleata Vorssan koiraa, että huhhuh!. Käytiin hallissa tutkimassa minne meidän kuuluisi mennä. Sisällä oli aikaisempi valmennusryhmä joka treenasi samaa rataa. Saatiin ottaa tuolilta valmiit ratapiirrustukset itselle mukaan. Hiukan kätevää!. Ei tarvitse itse piirtää ja miettiä oikeita kulmia ja estevälejä. Näin me pystytään treenaamaan myös kotona samaa rataa ilman että tulee muistikatkoksia.

Ensin tutustuttiin perinteisesti rataan eli mentiin yksin. Sen jälkeen mentiin Annen kanssa yhdessä ja mietittiin eri ohjauskuvioita. Jokainen kertoi miten menisi omalla koiralla ja miksi. Anne kommentoi ja antoi parannusehdotuksia. Ensi kerralla luulen että saadaan vielä enemmän neuvoja kun ollaan kerran jo käyty siellä.

Itse rata oli tosi kiva Siinä oli haastetta, mutta ei liian paljoa. Esteitä taisi olla yhteensä numeroon 29 asti. Yksi erikoinen sieltä löytyi mitä ei olla varmaan koskaan treenattu: pöytä. Sitä otettiin ensin ihan yksistään ja lopulta radalla. Ei ongelmia sen kanssa kun nami oli aluksi pöydällä. Käskyiksi otin samat kuin vanhoilla tytöillä eli pöytä ja odota. Annen mielestä Fyra vaikuttaa mallikkaalta tapaukselta On kuulma hyvä draivi ja Fyra kuuntelee hyvin mutta kuitenkin irtoaa. Kehui menoa nätiski, onko se sitten hyvä vai huono juttu? . Olen kyllä itsekkin sen huomannut että Fyra on aikalailla sellainen Duon ja Bellan välimuoto, mikä sopii mulle hyvin. Tosin välillä kaipaan Fyrassa sellaista Duon "keskisormi-asennetta" mutta eiköhän sekin puoli vielä tule Mankerossa esille jossain vaiheessa...  Neuvoiksi saatiin helppojen ratojen tekeminen, jotta koiralle tulisi enemmän itseluottamusta menemiseen. Myönnän että ollaan aina treenattu vaikeita 3-luokan juttuja ja ne 1-luokan suorat on jäänyt hieman vähelle. Niitä enemmän treeneihin hetkeksi ja koira saa itse lukea rataa. Targettia tulisi myös käyttää eli lelupalkka maaliin ja otetaan ihan suoraa sekä vaikeutetaan sitä pikku hiljaa. Tätä voisi tehdä myös Bellalle & Duolle vaihteluksi.

Näin yhden kerran jälkeen on vielä vaikeata sanoa mitään. Kovasti kuitenkin tykkäsin treeneistä ja odotan kovin seuraavaa kertaa. Tässä välissä pitäisi vaan treenatakkin Pitkästä aikaan oli treenien jälkeen sellainen olo että ei me nyt ihan niin tumppuja olla aina.

Kotimatka alkoi kymmenen jälkeen ja jutut oli kyllä vähän väsähtäneitä, mutta hauskoja Luontoelämys jatkui sillä nähtiin tien penkassa Peura, pissaava hevonen joka mun mielestä oli tosi suuri nähtävyys, kissa, suloinen bambi jonka äitiä me ei kyllä nähty sekä ne joutsenet joista saatiinkiin loppumatkalle puheen aihe: miten juotsenet nukkuu?. Nyt ne oli lähes kaikki nokka vedessä???. Söikö ne vai mitä ne teki??. Tai sitten ne treenasi kuinka kauan ne pystyy olemaan hengittämättä... Kotinurkalla törmättiin vielä neljään pupuun. Varsinainen elämysretki. Kiitos Iirikselle seurasta, kaksin on aina kivempaa kuin yksin ja nämä reissut ei koskaan ole ainakaan tylsiä

Tänään keskiviikkona aloitettiin Fyran kanssa kontaktikurssi Hitti-areenalla. Kurssi on neljän kerran mittainen ja kouluttajana Elina Jänesniemi. Me päästiin mukavasti Johannan ja Jackyn kyydillä. Fyra oli taas niin hymyilevä kun Johannan auto tuli näkyviin. Riemu repesi siinä vaiheessa kun pääsivät Jackyn kanssa kimpassa temmeltämään takaluukkuun... Sieltä ne päät kurkki aina aika ajoittain.

Paikalle saavuttiin hyvissä ajoin ja ehdittiin hetken aikaa seuraamaan pujottelukurssia ennen kuin mentiin kävelylle. Pujottelukurssistakin sain muutamia hyviä vinkkejä mitä voisi treenata koirien kanssa. Ensimmäisellä kerralla Elina hieman kyseli koirien kontakteista ja niitä sitten näytettiin puomin alastulolla.

Elinan mielestä (niin kuin itsekkin olen huomannut) Fyran nenä on tosi vahva. Sillä on selkeä kuva siitä mitä sen kuuluu tehdä alastulolla. Alastulolle pitäisi vaan saada enemmän draivia. Olen liikaa pidellyt sitä kontakteilla jolloin sille on tullut sellainen mielikuva että esteeltä ei ole kiire minnekkään. Aluksi otettiin sivusta alastuloa ja palkattiin nenät. Välillä heitettiin namia kauemmas ja sitten taas lähelle. Tule käskyllä koira sai mennä syömään kaikki kauemmaksi pudetetut namit. Fyra tietää hyvin mikä on sen vapautus käsky ja se pystyy hyvin tekemään viimeisen nenän vaikka namit on edessä houkuttimena.

Tämän jälkeen haettiin nopeutta alastulolle. Neuvoksi saatiin kädellä näyttäminen "nenästä veto" ja vapautus ekalla nenällä sekä tule käskyllä suoraan edessä olevaan putkeen. Valssilla toiselle puolelle ja tekemään sivusta nenää. Jo tällä treenillä me saatiin alastulolle huomattavasti lisää draivia ja palkkana oli koko ajan edessä oleva seuraava este eli putki. Tätä täytyy nyt treenata lisää, myös vanhempien koirien kanssa.

Lisäksi otettiin keinua jonka alla oli maksipöytä. Fyra otti keinua ilman hihnaa ja sain hetsaamaalla sen ihan kivasti menemään. Tosin nyt se hieman aavisti että keinu alkaa laskeutumaan ja sitä että normaalisti keinun ylösmenolla on ollut joku lähellä. Nyt ei ollut ketään vaan Fyra meni sen yksin päähän ja pysähtyi Stopilla. Nopeuden hakemiseksi voi käyttää myös "nenästä vetoa" .Palkkasin päähän ja otin syliini + laskin alas. Tätä tulisi nyt tehdä myös häiriönä. Juosta eteen + irrota sivusuunnassa, jäädä taakse ja aina olisi sama juttu. Koira päässä ja palkkausta. Näin me ollaan kyllä tehtykkin Haluaisin vain että tuosta keinusta tulisi Fyran kanssa parempi kun varsinkin Bellan loikkaamisien kanssa on ollut ongelmia.

Kotimatkalla palkittiin itsemme jätskillä ja suklaalla. Fyra ja Jacky saivat kiehnätä toistensa kainaloissa takaluukussa. Kiitos Johannalle seurasta!. Eipä olisi yksin tullut tännekkään lähdettyä, kivaa kun saa seuraa matkoille. Ne käy kaksin niin helposti ja nopeammin