Keskiviikkona oli meidän jännittävin päivä ikinä. Meidän ensimmäiset tokokilpailut Fyran kanssa Forssan iltakisoissa. Kyseessä oli siis oman seuran kisat jotka järjestettiin omalla treenikentällä. Meidät kirjaimellisesti painostettiin ja pakotettiin kisoihin. Meidät oli lähes tulkoon ilmoitettu kokeisiin ja vielä kun sanoin etten ilmesty kisapaikalle niin minulle vaan tokaistiin: haetaan sut sitten tuomarin kanssa kotoa jos et itse tule. Reilut seurakaverit!

Meikäläinen on ihan unto noiden tokojuttujen kanssa. Parit kisat olen käynyt alokasluokassa 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Janitan (welsh corgi cardigan) kanssa ja vuonna 2007 muutama koe myös Lucaksen kanssa alokkaassa. Siinä meikäläisen kokemukset. Itse Fyra on tehnyt tokoa säännöllisen epäsäännöllisesti ennen virallisia aksakisoja (elokuu 2010) me tokoiltiin hieman enemmän. Täytyy myöntää ettei syksyn 2010 ja agikisojen aloittamisen jälkeen tokoilut on jäänyt ajanpuutteen vuoksi (tai ohjaajan asenneongelman?).

Projekti Fyra kuukaudessa alokkaaseen projekti alkoi pääsiäisenä. Meidän suurin ongelma oli ehdottomasti häiriö herkkyys ja paikallamakuu. Muut liikkeet Fyra osasi suurinpiirtein. Tosin seuraamista oltiin tehty vaan pieniä pätkiä eikä käännöksiä tehty pitkään aikaan. Liikkeestä seisomiset ja maahanmenot olivat vaiheessa. Luoksetulo oli ainut ns. varma liike hypyn ohessa. Tosin hypylle Fyra tuppasi aina varastamaan... Suurin ongelma oli siis paikallamakuun kanssa.

Paikalla makuuta aloitettiin työstämään urakalla. Tehtiin kotona sisällä ja takapihalla. Pikku hiljaa sitä tehtiin myös kimppatreeneissä. Fyra ei aluksi pysynyt porukka paikallamakuussa kuin muutamia kymmeniä sekuntteja ja mun etäisyys oli puolitoistametriä. Fyra oli tosi levoton, sen pää pyöri ja se näytti koko ajan siltä että se nousee. Pikku hiljaa treenattiin ja sain Fyran ilmeen muuttumaan valppaaksi ja tarkkaavaiseksi. Otettiin pitkää aikaa lyhyellä matkalla ja pitkällä matkalla lyhyttä aikaa. Yritin paljon vaihdella aikoja ja matkoja. Suurimmaksi osaksi käytin etupalkkaa johon vapautin Fyran. Se toimi kaikista parhaiten, vaikka kyseessä oli ns. kuollut lelu. Kimppatreeneissä pidin isompia välejä muihin ja oltiin aina reunassa, vierus kaveri aina muuttui. Puolitoista viikkoa ennen koetta Fyra pystyi ekan kerran olemaan hieman yli kaksi minuuttia paikallamakuussa lähes täydellä matkalla.Viikkoa ennen kisoja kokeiltiin niin, että Fyra oli keskellä ja se pysyi ensimmäistä kertaa koko ajan ja täydellä matkalla. Ei mikään ihme että mua jännitti paikallamakuu todella paljon!. Hieman mietitytti myös palkaamattomuus. Sitä ei ehditty treenaamaan kuin muutamia kertoja. Fyran viretaso ei laskenut missään vaiheessa vaan lähinnä se alkoi kuumimaan Joka ilmeni hyppimisenä sekä käsissä roikkumisena. Mieluusti kuitenkin näin, kun se että olisin raahannut sitä perässäni.

Itse kisapaikalle me saavuttiin ajoissa. Aikataulut oli ollut puoli tuntia edellä, mutta kaskummaa alokasluokan kohdalla ne oli jo jäljessä. Kisapaikalla oli paljon tuttuja  seurakavereita sekä toinen länderivaljakko Ansku ja Svingi Taidettiin tehdä rodun historiaa kun samassa kokeessa ja vielä samassa luokassa oli kaksi länderiä Oli vissiin liikkurikin hieman hämääntynyt Svingin kohdalla toteamalla: ettekö jo olleet täällä?

Fyran bestis Jacky aloitti myös tokouransa samaisessa kilpailuissa. Kaverukset sitten vaihtoivatkin muutamat (sadat...) pusut ennen kehään menoa. Pakko niiden oli antaa pussailla koska muuten paikkallamakuusta ei olisi tullut mitään. Jackyn emäntä oli ollut hyvin ajattelevainen sillä Fyra sai jo ennen luokkaa tsemppari palkinnoksi kaksi uutta Ossia Tuli hyvä mieli meille molemmille!.

Tuomarina toimi Ilkka Sten. Tssä Fyran koepisteet.

Luoksepäästävyys: 10 Pysyi hyvin vierellä. Nousi ja lähti katsomaan tuomaria. Meni tyytyväisenä rapsutettavaksi. Tuomari totesi ettei tänne olla tultu seurustelemaan

Paikkamakuu: 9 Mua jännitti ihan hirveästi!. Fyra oli valpas ja tarkkaavainen, yksi koira lähti ryhmästä. Fyra kuitenkin pysyi, hyvä!. Pisteen menetys johtui siitä kun Fyra ei noussut ekalla käskyllä perusasentoon.


Seuraaminen remmissä: 9 Oikein mukavaa menoa!.


Seuraaminen vapaana: 9 Oli tosi iloinen ja kuuliainen. Taisi tehdä ainakin yhden länderiloikan ja kuulma oli pukittanut kuin hevonen


Liikkeestä maahanmeno: 9 Nousi ennen käskyä istumaan.


Luoksetulo: 9 Vauhdikas luoksetulo, perusasento hieman väljä.


Liikkeestä seisominen: 0 Meni nollaksi. Alkoi edellisellä viikolla sekoittamaan jäävät. Sanoin käskyn ilmeisesti liian voimaakkaasti koska meni maahan.

Hyppy: 10 Oikein hyvä!, ei edes varastanut!

Kokonaisvaikutus: 10 Oli kuulma iloista tekemistä

ALO1, 166p,  sij.5/7.

Fyra sai siis ensimmäisessä kokeessa 1-tuloksen, hieman harmitti yhden liikkeen nollautuminen muuten pisteet olisi olleet tosi huiput. Pieni työtapaturma Erityisen onnellinen olin siitä että Fyra oli koko kokeen ajan tosi innokas ja iloinen. Sen vire pysyi koko ajan hyvin ylhäällä. Hieman se alkoi kuumimaan loppua kohden. Mulle tuli niin hyvä mieli kun muutama seurakaveri tuli kehumaan kuinka hyvin Fyra on mennyt kuukaudessa eteenpäin -kiitos  Paljon onnea myös Svingille TK1-koularista sekä Jackylle alokkaan 1-tuloksesta sekä Iirikselle ja Nemolle avoimen 1-tuloksesta ja unohtamatta muita omiin suorituksiinsa tyytyväisiä koirakoita!.

Kehäänmeno ns. juoksujen tarkistus

Luoksepäästävyys takana ja odotellaan paikallamakuuta

Seuraaminen vapaana

Liikkeestä maahanmeno

Luoksetulo

Kuvat ©  Lotte Sinivaara