Lauantaina lähdettiin Fyran ja Matin kanssa puolilta päivin kohti Helsinkiä. Aamu oli taas katastrofaalinen erinäisten sattumien vuoksi, mutta päästiin matkaan. Ajatuksissani ajoin sitten harhaan ennen satamaa. Tuli pieni lenkki ja hieman suurempi kiire... Laivallatuli olla check-in 30 min ennen lähtöä ja Tallinkin Superstar lähti kello 14.30 Länsiterminaalista. Heitin Matin hakemaan lippulappuset ja minä hain parkkipaikkaa autolle. Lopulta löysin oikeaan osoitteeseen ja auto sinne lipun kanssa odottamaan. Päästiin laivan putkiin ja kun me oltiin melkein laivassa kuulutettiin että portit on suljettu, huh!. Meillä oli pieni luksusmatka koska meillä oli laivalla myös hytti, koska muuten koirapaikat oli täynnä. Vietiin kamat hyttiiin ja suunnattiin katsomaan laivan lähtöä kannelle.

Matkalla me tavattiin sitten Annu ja Tarja Hieman ihmettelin kun joku huusi mun nimeä laivalla. Kaikki länderit siis matkustivat samalla laivalla näyttelyyn. Käytiin aurinkokannella, mutta todettiin siellä olevan niin kylmä ja kova tuuli ettei jääty sinne pidemmäksi aikaa. Pieniä ostoksia tax-freessä ja välikuolema laivanhytissä. Oli hieman tukkasekaisin kun heräsi umpiunesta kun laiva saapui satamaan.

Tallinnassa oli kaunis aurinkoinen ilma. Käveltiin suoraan hotellille jonne ei ollut pitkä matka. Olen tässä Central hotellissa oltu ainakin kolme kertaa. Ihan kiva ja rauhallinen paikka, lähellä keskustaa mutta silti pystyy hyvin ulkoilemaan koiran kanssa. Jätettiin Fyra hotellille ja käytiin hieman shoppailemassa Viru-keskuksessa. Tosin sisäinen shoppailija ei päässyt vallalleen koska mukaan ei tarttunut oikein mitään... Uutena ruokapaikkana kokeiltiin Vapiano nimistä paikkaa josta sai pastaa & pizzaa. Oman valinnan mukaan ja valmistivat sitten siinä nokan edessä ruuan. Eipä ollut kovin hintavaa, iso annos kanapastaa n. 4€... Ruokailun jälkeen mentiin hotellille ja Fyra oli siellä ollut nätisti. Ei ainakaan kuulunut mitään meteliä. Päätettiin lähteä iltakävelylle ja käveltiin sitten Tallinnan keskustan kautta Vanhaan Tallinnaan. Yhdellä terassilla käytiin Vanhassa Tallinassa ja ihmeteltiin maailman menoa ja ihmisvilinää. Britti jalkapallofanit ovat aika äänekästä kansaa, ilmeisesti myös pari polttari porukkaa oli liikenteessä asujen perusteella. Fyra meni kuin tottunut matkaaja pitkin Tallinnan katuja. Fyra keräsi sekä ihmetystä että ihailuja. Keskustassa kun ei paljoa koiria näy. Pieni on kyllä maailma kun paikallisen kahvikioskin edessä tuli pariskunta juttelemaan. Kyseli onko tämä kromfohrländer?. Vastasin kyllä, hän alkoi selittämään kuinka hänen ystävällään on Viron ainoa länderi ja sanoi ettei tiennyt että täällä on toinenkin?. Kerroin meidän olevan vain käymässä ja mennään huomenna näyttelyyn. Tiesin jopa koiran josta hän puhui. Maailma on pieni.

Käytiin vielä rinksan jälkeen jätskillä hotellin vastapäisessä ravintolassa. Mun annos oli hyvä, mutta Matin oli aika erikoinen... Lähemmäs kolmen tunnin ulkoilun jälkeen hotellihuoneeseen  saapui pari väsynyttä tutkimusretkeilijää taisi kello olla 22.30 kun pää painui jo tyynylle. Yöllä nukuin tosi levottomasti. Nukuin kyllä hyvin, mutta heräilin kokoajan katsomaan kelloa. Jotenkin mulla oli sellainen pelko, että nukun pommiin Näin jopa unta, että myöhästyn kehästä ja Fyra saa pelkän laatuarvostelun. Sunnuntai aamuna seitsemän aikaa soi kello ja lähdettiin Fyran kanssa aamukävelylle. Tehtiin puolen tunnin rinksa ja ihmeteltiin nukkuvaa Tallinnaa. Muutama koira tuli vastaan, mutta muuten oli tosi rauhallista. Aamupalan jälkeen hypättiin taksiin ja suunnattiin näyttelypaikalle Kalevi Stadionille. Näyttelypaikka oli  ruuhkautunut ja siellä oli paljon autoja. Me sitten käveltiin pieni matka ennen kuin päästiin porteille. Ilma oli aurinkoinen ja lämmin, mutta pieni tuuli teki kivan vilpoisan vaikutuksen.  Tarkasti katsottiin liput ja laput mutta koiran rokotuksia ei tarkistanut kukaan. Käveltiin alas stadionille ja etsittiin meidän oma kehä. Kello oli lähemmäs puoli kymmenen ja länderit oli merkattu alkavaksi kello 10.03. Saavuttiin kehän laidalle ja leiriydyttiin Annun, Pekan ja Tarjan viereen odottamaan kehää.

Aikataulut piti tarkasti ja kello kymmenen hujakoilla länderit pääsi kehään. Näyttelyyn oli  ilmoitettu 3 kpl ländereitä, kaikki Suomikoiria. Yksi uros Tarjan Jytä joka oli avoimessa luokassa ja sitten valioluokan nartuissa oli Fyra ja Annun Foxi. Tuomarina meillä toimi Hollantilainen Rony Doedjns joka oli kerran aikaisemmin ollut meidän tuomarina heinäkuussa Porin KV:ssa alunperin meillä piti olla Eestiläinen tuomari. Jytä esiintyi hyvin ja sai erin ja oli näin olen PU-1. Valioluokkalaiset meni kehään ja mun koko aamun kestänyt jännitys kaikkosi pois. Se oli ollut aika kova jo aamupalalla, mutta näyttelypaikalla se onneksi helpotti ja kehässä se unohtui. Fyra esiintyi jälleen hyvin. Se oli koko ajan hyvin tärkeänä ja tomerana. Kilpailu oli kovaa sillä myös Foxi esiintyi hyvin mammaloman jäljiltä. Tällä kertaa Fyra veti hieman pidemmän korren olemalla valioluokan ykkönen ja samalla PN-1 saaden sertin ja cacibin. Saatiin vielä pyörähtää kerran kehässä ROtunsa Parasta valittaessa ja se oli Fyra Tarjan Jytä oli VSP. Onnea myös heille!. Näin ollen Fyrasta sitten leivottiin tämän reissun aikana sekä Eestin Muotovalio ja Baltian Muotovalio sekä Fyra sai Eestin Voittaja-11 tittelin. Huisia!

Eestin Voittajat -11: VSP Jytä ROP Fyra

Eestin ainoa länderi joka on Suomessa syntynyt Krumme Furche C-pentueesta.

Hetken aikaa juteltiin paikallisen länderiomistajan kanssa kehänreunalla ja ihasteltiin häneen narttuansa. Käytiin anomassa tittelit ja käytiin hieman kiertelemässä kojuja. Fyra sai palkinnoksi "raato"apinan. Se oli Mankin mielestä tosi hieno. Kyllä Mankilla oma apina täytyy olla Ryhmiin emme valitettavasti voineet jäädä sillä meidän paluulaiva lähti kello 15 emme mahtuneet minnekkään muualle. Käveltiin näyttelypaikalta keskustaan ja käytiin pitsalla Bistrossa. Hieman epäilytti sillä oltiin ainoat asiakkaat koko aikana ja muutenkin paikka vaikutti hieman oudolta, hyvää pitsaa siellä kuitenkin oli!.

Meidän terminaali oli aivan eri kuin tullessa. Mentiin kotiin Linda Linen pika-aluksella. Käveltiin jäähallin poikki ja siellä oli joku pyöräilytapahtuma. Oli esiintyjiä sekä törmäystestejä sekä maastopyöriä. Siinä me ihmeteltiin ja kummasteltiin kunnes mentiin odottamaan laivaan pääsyä. Onneksi me mentiin jo tuntia aikaisemmin jonottamaan laivaan sillä päästiin ensimmäisten joukossa sisälle. Yksi ystävällinen mies neuvoi missä olisi eniten tilaa ja saimme hyvän paikan laivantakaosasta heti tavarasäilytysten vierestä. Se oli ainoa paikka jossa oli leveämmät jalkatilat ja vierestä puuttui yksi penkki mihin sain Fyran häkin. Linda Linella oli tarkat kriteerit: koiralla tuli olla kuonokoppa laivalla tai sitten sen tuli olla häkissä. Laiva oli kuin bussi Tosi pieni ja ahdas!. En ymmärrä minne me oltaisiin mahduttu jos ei oltaisi saatu sitä paikkaa?. Pari muutakin koiraa tuli sinne kuonokoppien kanssa ja he joutuivat istumaan lattialla koko matkan ajan tosi ahtaasti tax-freen edessä. Matka taittui hieman yli puolessatoista tunnissa eli nopeasti.

Laivaa varatessa en ollut huomioinut ollenkaan että me lähdettiin Länsiterminaalista ja saavuttiin Makasiiniterminaaliin joka oli ihan eri puolella kuin Länsiterminaali. Siinä sitten hetken aikaa ihmeteltiin missä meidän auto on... Kunnes tajuttiin että meidän pitää kävellä Kaivopuiston ja Eiran läpi Länsiterminaaliin. Mukava patikkaretki "pari(kymmen)kiloisen" rinkan kanssa ja Matilla reppu ja Fyran häkki sekä kaljalaatikko. Ilma oli kyllä hieno ja harvemmin siellä tulee tehtyä sunnuntai kävelyä. Yksi pieni istumistauko pidettiin ja jatkettiin kävelyä. Varmaan oltaisiin löydetty lyhyempi reitti keskustan kautta, mutta onnistui se noinkin vaikka siihen kuluikin puolitoista tuntia

Autokin löytyi eikä siellä terminaalissa ollut yhtään ruuhkaa, miksiköhän?. Fyra juoksi suoraan takaluukulle sen oloisena, että minä haluan autoon lepäämään!. Kotimatka sujui mukavasti ja poikettiin vielä Masuunilla jätskillä. Porukoilla oli vastassa kolme innokasta koiruutta jotka onneksi otti Fyran iloisesti vastaan. Lauma taas koossa Sellainen pikainen reissu tällä kertaa, seuraavaa odotellessa

EE MVA & EEV-11 & BALT MVA "FYRA"

Lovely bitch, very good type, size, temperament, lovely head profile, typical ear et and carriage, red brown eyes. Correct pigmentation. Sufficient front and rear angulation. Very typical feet, typical topline, croupe, tailset. Lovely coat quality, easy mover. Very well presented.