Palataan ajassa taaksepäin... Sunnuntaina 09.10.2011 Lucas lenkkeili perinteisesti kaverilenkillä mukana. Oltiin jo yli puoli tuntia kävelty sattui "haaveri". Lucas kirmaili Fyran ja sheltti poikien Nemon ja Miloun kanssa Elonkierron pellolla. Hetken kuluttua poika juoksi luokseni vasen takajalka ylhäällä. No en siinä vaiheessa ottanut asiaa kovin vakavasti, sillä poika on hyvin herkkä tassuistaan. Poika syliin ja kannoin sen autolle. Ontui koko loppupäivän jalkaa, mitään ei kuitenkaan aristanut tai vinkunut missään vaiheessa. Annoin vuoden vanhaa Metacamia ensi hätään kun en muutakaan löytänyt (miten niin suutarin lapsella ei ole kenkiä...?).

Lucas jatkoi ontumista kunnes keskiviikkona soitin luottolääkäri Jukalle ja pyysin uudempaa Metacamia. Se vaikutti selvästi paremmin. Lucas alkoi enemmän varaamaan jalalle. Se käveli sisällä ontuen neljällä tassulla ja osittain myös ulkona. Välillä iski vauhti päälle ja mentiin kolmella jalalla pomppien. Maanataina 17.11.2011 soitin Jukalle uudelleen ja varasin ajan tutkimuksene. Seuraavana päivänä pakkasin Lucaksen autoon ja mentiin näyttämään klinikalle jalkaa. Lucas oli hyvin iloinen kun pääsi yksin mukaani Se raapi takaluukussa ja vinkui/haukkui perille päästyä. Vielä klinikan pihalla poika komeasti merkkaili puita ja juoksi häntä saparolla sisälle. Reippaasti poika antoi itsensä tutkia. Tarkempaa tutkimusta varten Lucas rauhoitettiin. Vasemmassa jalassa oli hieman turvotusta sisäpinnassa ja veto-testi tarkensi sen mitä itsekkin epäilin: ristisiteen repeämä. Tapaus oli niin selvä ettei Lucasta tarvinnut edes kuvata. Leikkaukseen haluttiin mahdollisimman nopeasti ja aika saatiin torstaiksi 20.10.2011. Tiistain kopeloinnin jäljiltä Lucas oli kiepämpi sen jalka oli huomattavasti huonompi ja se antoi enemmän "periksi". Koko ajan Lucas kuitenkin pyrki hieman varaamaan sille, kulki ns. varpaisilteen.

Torstaina 20.11.2011 oli leikkausaamu. Vein Lucaksen asemalle kello 08.30. Pieni miäs oli jälleen hyvin innoissaan ja se kirmaili pitkin pihaa. Hymy hyytyi siinä vaiheessa kun se näki Jukan sisällä. Lucas nukutettiin leikkausta varten ja karvat ajettiin vasemmasta takajalasta. Lucas on puoliksi jellona Menin tunniksi porukoille ja hieman ennen kymmentä sain hakea pojan kotiin. Lucas oli juuri menossa heräämöön, mutta kaappasin sen syliini. Leikkaus oli onnistunut hyvin ja Lucakselle oltiin tehty etummaisen ristisiteen kapselointi (riittävä pienellä alle 10 kg koiralle). Mitään muuta ei onneksi jalasta löytynyt, ei edes nivelrikkoa. Saatiin antibioottikuuri Kefavet 500mg 1/2 tbl 2 x vrk, sekä Rimadyl tai Metacam kipulääke. Jalassa oli pitkä vekki arviolta n. 10-15cm pitkä.

Tolppa hoisi koko työpäiväni Lucasta. Oli hyvin tokkurainen vielä puoli seitsemän illallakin. Nosti ainoastaan päätä kun menin katsomaan työpäivän päätteeksi pientä potilasta. Ei kuulma ollut pissannut ulkona (seissyt vain paikallaan) ja ainoastaan kävellyt häkistä ulos peiton päälle nukkumaan. Yritin kovin käyttää Lucasta pissalla pariin otteeseen, mutta eipä se mitään tehnyt. Lucas jäi vanhemmilleni hoitoon kun minä lähdin tyttöjen kanssa omaan kotiin. Illalla sain iloisen viesti kello 22.30 Lucas oli käynyt ensimmäistä kertaa pissalla. Miten iloiseksi voi tulla pissaamisesta!!!!. Taukoa pissaamiseen oli 14 tuntia. Pidettiin kylmäpussia useaan otteeseen jalan päällä päivän aikana. Lucas nukkui yönsä häkissä mun vanhat potkuhousut jalassa, mutta oli housut riisunut yön tunteina jalasta Ainoastaan sukka oli jäänyt jalkaan. Taitava miäs!.

Perjantaina (1. vrk leikkauksesta) aamulla porukoille mentäessa Lucas vaikutti jo pirteämmältä. Se makoili keittiössä, mutta ei tullut vastaan. Ei tullut tervehtimään edes tyttöjä. Makoili vain peiton päällä ja heilutti häntää. Aamulla oli nostanut koipea (kannetaan ulos ja sisälle). Aamupalakin maistui erinomaisesti, hotki oikein kunnolla ruokansa kun ei torstaina ollut saanut mitään ruokaa. Pidettiin päivän aikana jälleen useaan otteeseen kylmäpussia, ilmeisesti se tuntuu hyvältä koska Lucas nukahtaa joka kerta kun kylmäpussi pidetään jalan päällä. Virkeys taso on noussut: teki päivän mittaan pari kertaa aktiivilaudan ja on muutenkin seurallisempi. Poika on ainoastaan keittössä ja apukeittiössä ettei vaan pääse minnekkään hyppimään. Myöhään Illalla Lucas oli oksentanut keittiöön.

Selviä vaikeuksia on mennä maate ja istumaan. Ilmeisesti tikit jotka ovat aika kireällä hieman häiritsevät. Oli koko päivän ilman kauluria kun joku vahti koko ajan. Lucas kantaa jalkaansa puoliksi roikottaen. Seistessä tiputtaa jalan alas ja pikkaisen hipaisee kynsiä maahan. Tämä on hyvä merkki!. Yleensä ristari potilaat alkavat varaamaan jalan päälle vasta tikkien poiston jälkeen. Tikit ovat jalassa 12 vuorokautta. Sen jälkeen voidaan aloittaa pikku hiljaa kuntoutus, seuraava kuukausi pitäisi ottaa hyvn maltillisesti.

Lucas on hyvin reipas potilas. Yhtään se ei itke eikä valita. Illalla pissasi elämänsä pisimmän pissan Koipi ylhäällä lähemmäs minuutin. Kakkaamista ei olla vielä edes yritetty, kyllä sekin tulee aikanaan jos huomenna olisi se päivä?. Hieman koipi on turvoksissa sekä Lucaksen mahaan on kertynyt nestettä. Sekin on ihan normaalia leikkauksen jäljiltä.

Lauantai 22.10.2011 (2.vrk leikkauksesta) Oli ihanaa mennä aamulla porukoille kun Lucas tuli vastaan saparo heiluen sillä oli kova kiire myös tervehtiä tytöt Hömpsötti kovin koko ajan. Ihanaa nähdä poika pirteämpänä. Aamuruoka maistui erinomaisesti johtui ilmeisesti yöllisestä pahoinvoinnista?. Päivällä alkoi kiinnostamaan lelut ja luut. Luita syötiin ahkerasti (hyvä kun on jotain tekemistä) sekä leluja vingutettiin. Miten ärsyttävä ääni, mutta sitäkin voi kaivata? Pidettiin useaan otteeseen kylmää jalalla ja koipi ei ole yhtään niin pahasti enään turvoksissa. Lucas jopa käveli muutaman askeleen jalalla sekä seisoessa hiukan varaa sille. Selvästi se on vielä kipeä. Hyvä niin, ettei liikaa ala remuamaan.

Alkuillasta kannoin Lucaksen hieman pidemmälle pissalle. Poika oli tarmoa täynnä, se halusi kovin kävellä (ensimmäistä kertaa). Annoin sen pomppia yhden lamppujen välin (n. 10 metriä) ja sinä aikana tuli ensimmäinen kakka leikkauksen jälkeen, jee! Kakka oli ihan normaalia. Mikä helpotus tämänkin osalta, kakkaaminen onnistui hyvin molemmat jalat maassa. Nyt saa jälleen ainoastaan pissata ja kannetaan sen jälkeen heti sisälle.

Edellisenä yönä ja aina yksin ollessaan Lucas on jätetty häkkiin kauluri päässä. Ei olla nyt laitettu potkareita jalkaan sillä poika oli jotenkin saanut ne jalasta pois vaikka niissä oli kiristysnaru, en  ymmärrä... Kauluri ei ole pojan mielestä kovin kiva... Laitettiin siihen oikea niittipanta jotta  se olisi edes hieman coolimpi Kaulurin vuoksi Lucas on kovin lähdössä mukaani (varsinkin iltaisin). Haava ei toistaiseksi kiinnosta poikaa yhtään, mutta ei parane ottaa asian suhteen mitään riskejä!.

Sunnuntai ja Maanantai 23.-24.10.2011 (3.-4. vrk leikkauksesta)  Sunnuntai aamuna Tolppa kantoi juuri poikaa pissalle kun me käännyttiin samalle kadulle. Sitä iloa ja riemua!. Hetkessä meni hihnat sekaisin, lopulta Lucas pissasi kipeällä jalalla (terve nousi ja leikatulla paino). Hieman yritti jo runtia.... Jalka ei ole enään turvoksissa, ollaan edelleenkin pidetty kylmää päällä. Meidän suurin ongelma on tällä hetkellä energisyys. Pieni miäs on nyt kahdesti karannut ovesta ulos, se on joka kerta lähdössä pihalle tyttöjen kanssa. Omasta mielestään hän on terve kuin pukki Ajoittain sisällä Lucas kävelee neljällä jalalla.  Toki ontuu jalkaa, mutta varaa painoa sille ja kävelee. Istumaan ja maahanmeno on huomattavasti helpompaa. Tötsä päässä pystytään jo istumaan ja menemään maaten. Aluksi vain seisoi häkissä paikallaan. Olen muutaman kerran kantanut Lucaksen takkahuoneen sohvalle katsomaan telkkaria. Siellä Lucas loikoilee masu kohti katttoa, äijä osaa olla hyvin rento!.

Torstai 27.10.2011 (1. viikko leikkauksesta) Lucaksen kanssa on mennyt tähän asti kaikki todella hyvin. Sisällä kävelee neljällä raajalla hieman ontuen ja samaten ulkona. Käy edelleen pienillä pissoilla pitkin päivää (kannetaan ulos). Illalla olen vienyt hieman pidemmälle jossa Lucas on saanut kävellä kaksi lampun väliä. Ne kuljetaan neljällä jalalla kävellen. Mieluusti se pompottaisi ulkona (pääsisi kovempaa) mutta valjaat yllä ja hihna kireällä se kävelee hienosti neljällä koivella. Astuu koko tassulla (ennen leikkausta vain varpailla)

Nämä iltalenkit (kakkalenkit) on jääneet minun vastuulleni. Tolppa yritti kakattaa Lucasta alkuviikolla, ei ollut tehnyt kakkaa joten totesin Tolpalle ettei sillä ole varmaan hätä. Aamulla iskä oli herännyt ja oli lähdössä Helsinkiin töihin. Lucas oli ollut levoton häkissä joten oli päästänyt sen pois sieltä ja mennyt herättämään äitiä. Äiti oli laittanut vaatteita päälle sillä välin herra oli mennyt kakalle apukeittiön piikkimatolle Tolppa oli todennut: Perkele! ja siinä samassa Lucas oli nostanut koipea ja tehnyt ison pissan... No vastaa ei ole sen jälkeen tapahtunut kun minä otin iltakävely ja kakattamisen vastuun

Ollaan edelleen pidetty kylmää jalan päällä kolme-neljä kertaa päivässä. Jalka ei ole yhtään turvoksissa, olen myös vähentänyt kipulääkitystä. Housut ei edelleenkään pysy äijän päällä joten ollaan pidetty pojalla kuuppa päässä, haava ei yhtään kiinnosta mutta ei parane kuitenkaan ottaa riskiä asian suhteen. Kovasti ollaan tehty aktivointilautoja tms. pojan energian hillitsemiseksi. Jos silmä välttää ja portti unohtuu auki on Lucas oitis olohuoneen sohvalla kierimässä. Ruokailun jälkeen hinkataan naama puhtaaksi petiin kun olkkarin sohvalle ei päästä Hyvin kivuttomasti on mennyt tähän asti, toivottavasti jatko menee myös eikä takapakkia tapahdu.

Hetki ennen tikkien poistoa

Puolikas jellona...

Tiistai 01.11.2011 (12 vrk leikkauksesta) Tänään oli suuripäivä. Lucas pääsi eroon tikeistä Käytiin heti aamulla näyttämässä koipea Jukalle. Lucas oli niin reipas miäs Se antoi upeasti poistaa tikit jalastaan, ilman mitään hötköilyjä. Oli vain sylissäni kun Jukka hääri jalan kimpussa. Lucas sai paljon kehuja kiltistä luonteesta, niinhän se on maailman paras ja kiltein pieni miäs!. Samalla katsottiin Lucaksen jalan käyttöä. Siitä saatiin paljon kehua, Jukka ei meinannut uskoa silmiään kun se näki pojan kävelevän. Lucas käveli jo niin hyvin!. Muutaman päivän ajan laitetaan Bepanthenia arven päälle koska ihoa hieman kiristää. Oli kiva jättää Lucas porukoille kun se sai mennä häkkiin ilman kuuppaa. Tosin Lucas jäi häkkiin odottamaan ja kurkisteli "kattoluukusta" kai se epäili jotain unohtuneen kun ei avaruuslaitetta tullut päähän...

Arpi

Torstai 03.11.2011 (2 vkoa leikkauksesta) Tikkien poiston jälkeen ollaan saatu aloittaa kuntouttaminen. Sain Anulta eritäin hyvät ohjeet siihen tarkoitukseen (iso kiitos!). Tiistai iltana aloitettiin kävely ja nyt ekalla viikolla kävellään 10 minuuttia 2 kertaa päivässä. Lucas kävelee valjaissa ja lyhyellä narulla. Tarkastelen koko ajan, että kävelee. Pidetään ensin kaurapussia jalan päällä n. 10 minuuttia jotta lihas lämpenee. Sen jälkeen kävelyä 10 min. Kävelyn jälkeen jumpataan ja sen jälkeen pidetään jääpussia n. 10 minuutin ajan jalalla. Olen tiputtanut kipulääkkeen puolikkaaseen annokseen. Kuntoutus on lähtenyt hyvin käyntiin. Lucas kävelee tosi hienosti koko ajan. Tosin ensimmäiset kävelyt meni pissojen merkeissä Lucas pissasi jokaisen ruohotupun ja runti vielä jaloillaan sen päätteeksi. Kuinka iloiseksi voi koira tulla pienistä kävelyistä?. Lucas piristyi kummasti lisää kun sai luvan päästä ulos tassuttelemaan. Äijä oikein puhisee kun kävelee pihamaalla. 10 minuuttia mennään ajassa, kovin pitkälle me ei päästä varmaan n. 400m lenkki. Kunto on selvästi laskenut ja takajalasta on tullut aivan riisipuikko. Asiaa tietty korostaa se, että toista jalkaa ei ole trimmattu... Täytyy viedä poika trimmiin niin näkisi oikean eron!.

Torstai 10.11.2011 (3 vkoa leikkauksesta) Lucas piristyy silmissä, nyt leikitään ja vingutetaan leluja. Kovasti se haluaisi lähteä tyttöjen kanssa mukaan lenkille. On aina ensimmäisenä oven takana jonottamassa, hieman tulee huono mieli kun ei poikaa voi ottaa mukaan. No jos joulukuussa voisi sitten ottaa mukaan edes remmilenkeille. Tiistaina pidennettiin jälleen lenkin pituutta. Nyt kävellään 15 minuuttia aamuin illoin. Edelleenkin pidetään kaurapussia ennen lenkkiä ja kylmäpussia jälkeen. Ekalla lenkillä huomasi kuinka paljon 5 minuuttia vaikuttaa Lucakseen. Se hieman väsyi jonka vuoksi tehtiin illlalla 5 min kävely. Keskiviikkona onnistui jo 2 kertaa 15 minuuttia. Yksin ollessa ja yöt pidetään edelleenkin poikaa häkissä. Särkylääkettä olen pitänyt puolikkaassa annoksessa.

Torstai 17.11.2011 (4 vkoa leikkauksesta) Tämä kulunut viikko on ollut pojan osalta kaikista edistynein. Muutamassa päivässä on huomannut kuinka jalka vankistuu koko ajan. Tiistaina aloitettiin kävelemään 20 minuuttia 2 kertaa viikossa eikä Lucas kipeytynyt yhtään. Hitaassa käynnissä ei onnu yhtään, mutta ravissa jalka antaa hieman periksi. Lucas on ihan innoissaan uusista reiteistä, ilmeisesti koirakin kaipaa vaihtelua lenkkeihinsä?. Niin tarkkaan haisteltiin kaikki hajut niiltä reiteiltä mitä ei olla kuukauteen kävelty. Tänään perjantaina (19.11.) Lucas kävi hieman mäkikävelemässä Hunnarilla ohjeiden mukaisesti. Käveltiin pieni hetki ylöspäin rinnettä sekä lopuksi metsässä kävelyä yhteensä n. 20 minuuttia. Jalka selvästi kipeytyi tuosta reissusta (piti sisällä jalkaa ajoittan ylhäällä) joten illalla mentiin vain 5 minuuttia käyntiä ja annoin enemmän särkylääkettä.

Tiistai 06.12.2011 (6,5 vkoa leikkauksesta) Paljon on tapahtunut kaikenlaista viimeisen kahden ja puolen viikon aikana. Lucas kävelee nyt 30-35 minuutin lenkkejä 2 kertaa päivässä. Joka viikko olen lisännyt lenkkiä 5 minuutilla. Nyt päästään jo aika pitkiä lenkkeiä yhdessä. Kylmäpussi ollaan nyt unohdettu kokonaan, mutta seuraan jalkaa lenkin jälkeen. Jos turpoo -> kylmää. Toistaiseksi näin ei ole tapahtunut. Kaurapussia pidetään jalalla ennen ulos lähtöä. Edellisellä viikolla Lucas kävi trimmissä ja mulle tuli taas ihana jellona poika Jännitin hieman miten tuo trimmaus onnistuu jalkapuolena, mutta hyvin se meni. Outi on NIIN taitava.

Lucas kävi myös ensimmäistä kertaa fyssarin käsittelyssä kun 6 vkoa oli kulunut leikkauksesta. Lihaksisto on hieman toispuoleinen leikkauksen vuoksi. Voimantunnetta tulisi saada nyt kehitettyä enemmän ettei taannu tietylle tasolle. Aloitettiin helpommasta kyljestä vaikka olisi pitänyt kipeästä puolesta. Lucas on sen verran jästipää joten aloitettiin helposta koiran ehtojen mukaisesti. Vasenpuoli oli aika hyvässä kunnossa, mutta oikea oli sitten tosi pahasti jumissa etuosasta. Lucas on siirtänyt painoa eteen takajalalta. Käsittely teki selvästi välillä kipeää. Paikkoja saatiin kuitenkin auki Lopuksi tehtiin sidontaleikkiä jossa näki kuinka oikeanpuoleisesti Lucas menee, mutta muutaman kävelytoiston jälkeen jalka saatiin paremmin käyttöön ja Lucas käveli suoraan. Tätä sidontaa tulisi harrastaa joka päivä 5-10 minuutin ajan. Tyynylle peruuttamista sekä etuosan nousua tyynylle ja sieltä namin pudottamista oikealle puolelle sekä pääntaivutusta jolloin painoa siirtyä taakse. Peruuttamista tulisi tehdä myös niin että pää on alhaalla. Leena käski myös mittaamaan jalat jotta kehityksen näkisi paremmin.

Vasen vs. Oikea (Vasen on 3,5cm laihempi)

Mittasin jalat tänään tiistaina (06.12.) Jalan mittaus ei ollut ihan helppoa, koska on vaikea katsoa oikea kohta molemmin puolin (mitta on paksuimmasta kohdasta). Tässä on nyt kuitenkin suuntaa antava tulos. Terveen jalan reisi oli 19,5cm ja leikatun jalan 16cm eli 3,5cm puuttuu jalasta täytettä mikä on aika paljon noin pienessä jalassa. Tosin olisin voinut kuvitella, että se voi olla myös enemmän. Jumpattu ollaan ahkerasti, mutta Fyran juoksu sekoittaa tällä hetkellä äijän päätä sen verran ettei se pysty kunnolla jumppaan keskittymään. Aivot ovat siirtyneet alakertaan... Vastusta on tullut mukavasti kun tänään satoi ensilumi. Tämä tiesi, sen että Lucas oli kuin lumiukko. On se kumma jos ei ala jerkkua tulemaan takaisin reiteen niillä lumipalloilla