Lauantaina Lotte ja Daniel nappasi minut ja Fyran kyytiin. Fyra oli ihan intopiukeana lähdössä kun se huomasi, että kevythäkki otetaan mukaan. Käveltiin hieman Lottea vastaan ja Fyra kiskoi kun höyryveturi ja pää meni kuin pöllöllä ympäri. Se selvästi odotti, että kohta joku tulee ottamaan meidät kyytiin.

Suunnattiin kera koiriemme viralliseen silmä- ja polvitarkastukseen Apexiin. Tarkastavana eläinlääkärinä toimi arvostettu silmäspealisti Sari Jalomäki. Fyra sai muutamat tipat silmiinsä ja odottelu tapahtui hyvin leppoisissa merkeissä kuten kuvasta näkyy.

Fyra käyttäytyi tosi nätisti tutkimusten ajan. Sari Peltomäen lisäksi silmät tarkisti vielä toinen eläinlääkäri joka tulee erikoistumaan silmiin. Tarkkaan ne syynättiin ja loppu vaiheessa Fyra alkoi kyllästymään ja laittamaan simmujaan kiinni.

Polvet olivat odotetusti 0/0 eli tiukat ja terveet. Näillä voi hyvin jatkaa länderipomppujen tekemistä.

 

Silmälausunto oli sitten seuraavanlainen mitä paperista saan selvää. Smokening samentuma oikeassa ja vasemmassa. Tämä on joku harso silmässä jolla ei ole mitään merkitystä. Lasiaiset jousteiset, lasiaisvuotoa vasemmassa kello 5 (Utr. deg =lievä). Oikealta alhaalta puuttuu kyynelaukko (autrena punctae)

Eli tämän lausunnon mukaan Fyralla on vasemmassa silmässä alhaalla lasiaisen rappeutuma lievänä. Tämä ei ole ländereille tyypillinen silmäsairaus ja se kirjataan ainoastaan Pohjoismaissa. Eläinlääkärin mukaan tämä ei haittaa Fyran elämää millään tavalla eikä tauti tule etenemään. Tämä saattaa myös tulla silmätulehduksen seurauksena tai iskun seurauksena. Fyra juoksi pari vuotiaana talonseinällä olleita terästikkaita päin ja poikkasi etuhampaansa samalla sekä sai iskun silmäänsä. Luulin silloin, että koko silmä lähti irti... Jalostukseen voi kuulma käyttää mikäli uroksella on terveet lasiaiset ja molemmat kyynelaukot. Näitä kyynelaukko puutoksia on rodussa enemmänkin. Mielenkiinnolla odotan mitä sinne jalostustietokantaan tulee silmämerkinnäksi. Hyvin mielenkiintoista...

 

Seurantatarkastus voidaan tehdä 2-3 vuoden kuluessa.

Tänään sunnuntaina käytiin Fyran ja Lucaksen kanssa Kotin Tanjan käsittelyssä. Tosi kivaa kun ei tarvitse ajella pidemmälle käsittelyyn. Tästä iso kiitos Anulle Fyra pääsi ensiksi käsittelyyn ja koska mulla ei ollut häkkiä mukana kun kävelin koirien kanssa käsittelyyn. Lucas sitten nukkui Noomin pedillä Marimekko-tyynyjen keskellä. Se nukkui tyynyllä koko Fyran käsittelyn ajan.

Fyra oli viimeksi Tanjan käsittelyssä lokakuun lopussa. Fyrasta ei löytynyt mitään suurempaa vikaa. Selkäranka oli suora ja auki. Vasemman takajalan polven sisätaive oli hieman kireä ja se oli ilmeisesti peruisin jostain liukastumisesta. Se saatiin kuitenkin hyvin auki. Lisäksi Fyralla oli kireyttä hieman palleassa ja munuaisissa. Muuten oikein erinomaisessa kunnossa kuten viimeksikin. Kiva harrastaa koiralla joka on järkevä eikä aina satuta itseään

Lucaksen käsittelyn ajan Fyra sai hengailla asunnossa vapaana. Fyra teki pientä tutkimusmatkailua,mutta päätyi lopulta Lucaksen viereen kylkimakuu asentoon. Välillä Fyra hieroi päätänsä Tanjan varpaisiin. Meillä oli aika hauskaa kun seurattiin Prinsessa Fyran toimia. Lucas oli hyvässä kunnossa se jopa meni itse ensimmäisenä suoraan vaikeammalle kyljelle makaamaan. Olin tosi yllättynyt. Toinen puoli saatiin yhtä helposti käsiteltyä. Lucas vain kuorsasi peitteen päällä. Lucaksella on edelleenkin hieman kuona-aine mömmöjä rungossa mutta aikaa myöten ne tulee lähtemään kun ruoka on nyt viljatonta. Samalla sain tietoa, että kyllä ristarileikkauksen tehneet koirat ovat jalastaan kylmän herkkiä. Aivan kuten olen epäillyt. Verenkierto on leikkauksen jälkeen huonompaa ja kovilla pakkasilla ollaan helposti kolmella jalalla kulkevia. Tämä oli sikäli helpotus.

Aloitin Lucakselle perjantaina Cartrophen kuurin. Pistos annetaan kerran viikossa neljän viikon ajan. Ajattelin ettei siitä ole mitään haittaakaan. Tällä hetkellä piikitys on ainakin sen verran vaikuttanut että Lucaksen hormonit on alkanut hyrräämään Lucas kohta 10-vuotta kosiskelee Bella-mummoa 11 1/2-vuotta. Se vasta onkin näky Onhan Lucas käynyt jo liehittelemässä Fyrakiin taisi jopa pari kertaa hypätä selkään. Alan epäilemään oliko se varmasti oikea piikki?