Maanantaina oli jännittävin päivä hetkeen. Olin odottanut tätä päivää ja pelännyt sekä nähnyt useita painajaisia tästä asiasta. Fyran sterilointi tehtiin maanantaina. Paikaksi valitsin loppujen lopulta Mänsälän erikoisklinikan jossa leikkauksen suoritti lisääntymiseen erikoistunut Merja Dahlblom.

Pitkään tein taustatyötä ja mietin eri vaihtoehtoja. Kyselin ihmisiltä mielipiteitä ennen kuin tein oman päätöksen. Empä ole tätä asiaa ennen miettinyt näin paljoa. Bellan ja Duon on molemmat leikannut paikallinen luotto eläinlääkäri. Bella leikattiin jo nuorena 2-vuotiaana märkäkohdun vuoksi. Duo 5,5 vuotiaana pahanlaatuisen kasvaimen vuoksi. Kumpikin tapaus tuli niin nopeasti ettei paljoa ehtinyt vaihtoehtoja miettimään. Nopeasti leikkaukseen.

Fyran leikkasin tiheiden juoksujen vuoksi. Kun narttu tekee 5kk välein juoksut ja siihen päälle valeraskaudet jotka sekoittavat pääkoppaa seuraavat puolitoista kuukautta. Se on jo aika kova rasite Fyralle. Sitten kun kesällä Fyran sisko menehtyi, ei Fyraa ollut mitään järkeä käyttää jalostukseen. Mikä on mielestäni sinäänsä sääli.

Lähdettiin Mäntsälään ajelemaan iltapäivällä. Hieman karkasin työpaikalta jotta ehdittiin kello 16 perille. Ajat oli hieman myöhässä joten viiden aikaan päästiin vasta "tositoimiin". Fyralta otettiin ensin verikokeet joissa katsottiin trombosyytit. Verenhyytymistekijöitä ei tästä näkynyt, mutta eläinlääkäri sanoi että kaikki näyttää hyvältä joten lähdettiin leikkaamaan. Fyra leikattiin uudemmalla tavalla eli sille jätettiin kohtu mutta munasarjat otettiin kokonaan pois. Eläinlääkäri oli kurkannut kohtuun ja se oli näyttänyt hyvältä joten sitä ei leikattu pois. Leikkaushaava oli pieni ja näin ollen toipumisaika on lyhyempi. Pari tuntia seikkalin Mäntsälän keskustassa ennen kuin sain Mankin hakea mukaani. Voi luoja miten aika tuntui pitkältä!. Eläinlääkärissä Fyra vielä nukkui kun pääsin sitä katsomaan. Oli se aika raasu indecision Leikkaus oli onneksi mennyt hyvin joten toipuminen voi alkaa.

Fyra leikkauksen jälkeen heräämössä.

Päästiin vasta sitten lähtemään kun Fyra käveli omilla jaloillaan. Kotimatkalla se oli häkissä takapenkillä (melkein 1,5h ajomatka) kuuppa päässä. Hieman se itki ja valitteli lääkehuuruissaan. Fyralle oli ihon päällinen liimattu mutta sisällä oli kolmessa kerroksessa tikit. Kotiin päästyämme oli muut koirat aika ihmeissään varsinkin Cinco oli ihan allapäin kun se katseli Fyraa. Fyra viettää nyt 10-12 päivää porukoilla jotta saa tervehtyä rauhassa.  Oli tosi kurjaa jättää se porukoille, mutta Tolpan hellässä huomassa se on mitä parhaimmassa hoidossa.

Tiistaina Fyra tuli jo iloisemmin häntä heiluen vastaan kun aamulla mentiin porukoille. Kovin se halusi syliin ja pussailla heart Töiden jälkeen nappasin muut koirat mukaani ja jätin Fyran porukoille. Lähdettiin Helsinkiin Vappu Alatalon motivointiklinikalle. Olin ilmoittanut Cincon kurssille joka on sporttikoirahallissa. Vaikutti ihan kivalta paikalta en siellä ollut aikaisemmin käynyt. Hyvällä suunnalla täältä meiltäpäin katsottaessa.

Cincon kanssa meillä ei ole ollut mitään ongelmia mutta mä haluan vaan kehittyä paremmaksi. Kurssi kesti ekalla kerralla kolme tuntia ja seuraavat kerrat (2 kertaa) on kahden viikon välein ja kestävät pari tuntia. Aluksi oli luento motivoinnista ja sen jälkeen 5 koiraa pääsi vuorollaan leikkimään. Jotain olen oppinut Fyran jälkeen sillä Vappu kehui kovin leikkimistä. Cinco jaksoi leikkiä 20 minuuttia mun kanssa. Leikki hyvin kuolleella ja liikkuvalla lelulla. Sitä pystyi myös leikittämään kun vuorotteli nakin ja lelun kanssa. Saatiin 10+ ja papukaijamerkki ekasta kerrasta!. Mulle tuli hyvä mieli. Olen onnistunut jossain wink Muutama uusi leikkivinkki saatiin myös ja sitä voidaan aina treenien lopuksi tehdä. Kiva ilta vaikka reissussa menikin koulutuksen venyessä lähemmäs 6,5 tuntia... Parin viikon päästä uusiksi ja sitä ennen mietitään kotitehtävää.

Keskiviikkona mentiin Cincon kanssa tapaamaan uutta kaveria Hunnarille. Kyseessä oli Minna L:n 8 viikkoinen kelpie pentu Hippa (Kelmi Neropatti). Cinco oli hyvin mielissään uudesta kaverista ja oli heti valmiina leikkimään/hepuloimaan. Pikku kaveri ei vielä ihan pysynyt vaauhdissa mukana, mutta muutaman viikon päästä on jo ihan eri ääni kellossa. Kavereilla näytti olevan tosi hauskaa keskenään smiley Kiva kun saa hieman tyttökamujakin ettei kaikki ole aina poikia...


 
Parkkiksella nähtiin vielä Lotte ja koirineen. Siskot pääsivät hetkeksi juoksemaan keskenään ennen kuin lähdettiin kotiin. Illalla käytiin vielä Johannan ja Jackyn kanssa lenkillä. Kyllä Fyraa otti kupolista kun joutui jäämään kotiin. Cincolla oli superhauskaa Jackyn kanssa. Yhdessä kirmailivat pitkin nurmikoita ja Cinco sitten hepuloitsi taas heart Ei ole pelkoa että se karkaisi kun se roikkui koko ajan Jackyä pussailemassa. Sen piti ottaa koko huomio itselleen kun Manki ei ollut mukana.

Torstaina käytiin hieman aksaamassa kentällä. Ensin tehtiin lämppärilenkki Iiriksen ja poikien kanssa. Se saatiin onneksi tehdä kuivana... Aksassa tehtiin sellainen pätkä jossa treenattiin pyörittämistä ja avokulmaa kepeille. Tein n. 10 esteen pätkän Duon ja Bellan kanssa. Luoja kun Duo oli hieno!. Mentiin molempien kanssa ilman rimoja, mutta Duo pääsi vahingossa hyppäämään 40cm hypyn. Hienosti se hyppäsi. Bella hyppäsi jokaisen hypyn kohdalla vaikka rimaa ei ollutkaan. Keinukin meni vielä vanhasta muistista. Ne oli niin innoissaan kun Fyra jäi kotiin ja ne sai aksata. Cinco pääsi myös tekemään rataa, tosin jätettiin jostain kumman syystä keinu ja kepit menemättä. Tällä kertaa palkkana vinkupallot ja ne kävi yhtä hyvin palkaksi. Kivaa kun on koira joka leikkii ja palkkaantuu kaikella. Saatiin siedätystä vesisateeseen koska sitä alkoi sitten tulemaan ihan kiitettävästi. Lopuksi vielä jäähdyttely metsän kautta.

Fyra pääsi sitten automatkalle kun kävin kaupassa. Se oli hyvin tärkeänä takaluukussa ja kovin iloinen kun pääsi jonnekkin mukaan. Tosin se on kyllä viihtynyt porukoilla tosi hyvin, mahtaako kotiin edes haluta?. Fyran toipuminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Keskiviikko aamuna oli jo normaali. Kovin haluaisi lähteä lenkille mukaan ja tehdä kaikkea yhdessä. Haava näyttää mielestäni hyvältä. Kaksi pientä mustelmaa siihen on tullut, mutta muuten oikein hyvä!