k%C3%A4nny4%20254.jpgk%C3%A4nny4%20257.jpg

Keskiviikkona lähdettiin töiden jälkeen iltalaivalla Tukholmaan Minnan, Rasmuksen, Uunon ja parin koikkeri nartun kanssa. Multa lähti mukaan Fyra ja Cinco. Kohteena siis Norja Lilleström missä oli kaksi KV-näyttelyä peräkkäisinä päivinä. Harvinaista sillä Norjassa on todella harvoin kaksi näyttelyä samana viikonloppuna, varsinkaan isoja KV-näyttelyitä. Jotta saatiin jännitystä ja sekannuusta tarpeeksi niin olin ilmoittanut tytöt myös kahteen aksakilpailuun ja Minna meni Uunon kanssa katsomaan miltä Norjan EVL-koe näyttää.

k%C3%A4nny4%20261.jpgk%C3%A4nny4%20265.jpgk%C3%A4nny4%20266.jpgk%C3%A4nny4%20268.jpgk%C3%A4nny4%20270.jpgk%C3%A4nny4%20271.jpgk%C3%A4nny4%20272.jpgk%C3%A4nny4%20273.jpg

Torstaina ajeltiin rauhassa 6,5h tunnin matka Norjaan. Pysähdeltiin rauhassa sillä meillä ei ollut mikään kiire, kerrankin!. Käytiin mm. paikallisessa Ruotsalaisessa Ikeassa, tosin lihapullia ei syöty tällä kertaa :D Oltaisiin kyllä löydetty vaikka mitä ostettavaa, mutta harmiksi auto oli jo mennessä aikas täynnä... Perille Lilleströmiin päästiin joskus kello 17 aikaan. Katsottiin hotelli ja purettiin tavarat autosta. Hotelli oli oikein kiva ja iltalenkki tehtiin messuhalliin missä näyttelyt ja kokeet pidettiin. Kävellen meiltä ei ollut hotellilta kuin mukavat 15min matka!.

k%C3%A4nny4%20283.jpg

k%C3%A4nny4%20308.jpg

k%C3%A4nny4%20295.jpgk%C3%A4nny4%20297.jpgk%C3%A4nny4%20302.jpgk%C3%A4nny4%20303.jpg

k%C3%A4nny4%20310.jpg

Perjantaina oli vuorossa ensimmäinen näyttelypäivä.  Hieman hermoiltiin aikatauluja sillä koikkerit ja länderit saattoivat mennä päällekkäin mikäli koikkeri tuomari olisi ollut hidas. Onneksi molemmat olivat yhtä ripeitä. Länderit aloittivat päivän meidän koirista n. kello 10.00. Harmi vaan kun kehäsihteeri oli pihalla kuin lumiukko, sillä ei ollut mitään hajua mistään. Tuomari neuvoi ja huuteli koiria kehään. Tässä näyttelyssä harjoiteltiin vuoden päästä olevia Euroopan voittaja näyttelyä varten joten kumpanakaan päivänä ei saanut kehästä kirjallista arvostelua. Ländereitä oli ilmoittautunut Norjalaisen Anne-Mari Haugsten. Ländereitä oli ilmoitettu 13 kpl mutta kaksi oli estynyt tulemasta joten kokonaismäärä oli 11 kpl. Uroksia oli 5 kpl ja narttuja 6 kpl joista 4 kpl valioluokassa.

k%C3%A4nny4%20317.jpg

k%C3%A4nny4%20322.jpgk%C3%A4nny4%20321.jpg

k%C3%A4nny4%20325.jpgk%C3%A4nny4%20326.jpg

Tytöt oli ilmoitettu molemmat valioluokkaan. Fyra oli luokan toisena ja Cinco kolmantena. Minna handlasi valioluokan Fyran kanssa ja minä esitin molemmat tytöt yksilössä. Hieman oli sekavaa, mutta molemmat tytöt esiintyivät hyvin. Lopputuloksissa Cinco oli PN-2 Va-Cacibin ja Sertin kera. Samalla Cincosta tuli Norjan Muotovalio sekä Pohjoismaiden Muotovalio. Norjalainen Maia oli PN-1 ja VSP, kolmas oli Popham's Barbie ja PN-4 oli Fyra. Uroksissa PU-1 oli Cincon Norjassa asuva Fant-veli :) Kehäsihteeri oli sekaisin joten minun piti vielä mennä tarkistamaan serti ja pyytämään valioruusuke jälkikäteen.

k%C3%A4nny4%20327.jpgk%C3%A4nny4%20328.jpgk%C3%A4nny4%20335.jpg

Länderikehästä suoraan koikkeri kehään joita oli 20 kpl.. Siellä tuli hyvää menestystä meidän leiriin kun Rasmus oli ROP-veteraani ja sai Norjan Veteraanivoittaja-titteli. Koikkerinartut oli PN-2 ja PN-4 minäkin pääsin kehään esittämään. Tosin olin siinä vaiheessa jo vaihtanut vaatteet enkä ehtinyt niitä vaihtamaan joten olin kehässä vaelluskengissä :D Kehien jälkeen mentiin hieman kiertelemään kojuja joiden jälkeen lähdettiin käymään hetkeksi hotellilla. Hotellilta sitten ryhmäkehiin. Siellä saatiinkin sitten hengailla 4,5 tuntia!. Ei oikein ensimmäisenä päivänä järjestelyt toimineet ryhmien osalta. Veteraaneja muokattiin kolme kertaa ennen isoon kehään siirtymistä. Enpä ole koskaan katsonut jokaista ryhmää esiarvostelussa koskaan aiemmin. Monta tuttua siellä kyllä näkyi :) Illalla oltiin kyllä niin puhki, että mentiin suoraan nukkumaan. Tuli sitten oltua messuhallissa lähemmäs 12 tuntia, tunnin taukoa lukuunottamatta.

k%C3%A4nny4%20352.jpg

k%C3%A4nny4%20353.jpgk%C3%A4nny4%20355.jpgk%C3%A4nny4%20360.jpgk%C3%A4nny4%20361.jpgk%C3%A4nny4%20363.jpg

Lauantaina oli vuorossa superkiireinen päivä. Sitä se sitten olikin... Koikkerikehä oli heti aamulla kello 9 siellä Rasmus oli jälleen ROP-veteraani Pohjoismaiden voittaja-tittelillä :)) Länderikehää odotettiin tovi ja ahdistus siitä meneekö se aksojen kanssa päällekkäin oli edelleen uhkana. Onneksi länderikehä ja aksa oli samassa hallissa joten sitä pystyi hyvin seuraamaan. Onneksi aksat oli hieman myöhässä (2-luokka kisasi) ja kehä oli oikeassa ajassa.

k%C3%A4nny4%20367.jpgk%C3%A4nny4%20368.jpgk%C3%A4nny4%20375.jpg

Espanjalainen tuomari Jose Vidal Montero otti länderit joita oli samat 11 kpl kuin edellisenä päivänä (5u+6n). Minä pohdin loppuun asti vienkö Cincon kehään vai en. Fyra tarvisi sertin ja minä olisin voinut esittää sen alusta loppuun. Lauantaina luokkajärjestys meni todella oudosti. Cinco oli luokan toisena ja Fyra viimeisenä :O Maia oli kolmantena ja Izzie oli ensimmäisenä. Aivan eri järjestys eikä mitään tekemistä aakkosjärjestyksen kanssa. Hyvin outoa!. Koska Cinco oli toissena ja Fyra vikana oli mulla mahdotonta esittää Fyraa itse pöydällä. Joten ensimmäistä kertaa ikinä Fyra esiintyi kehässä kokonaan alusta loppuun "vieraan" ihmisen kanssa. Kiitos Minnalle!. Tuomari tykästyi heti Cincoon kun nostin sen pöydälle. Leperteli kauniisti ja hymyili kovin. Pieni kutina oli, että tuomari saattoi jopa siitä tykätä. Cinco esiintyi huomattavasti paremmin kun ei ollut edellisen päivän esittäjä vaihtoja kesken luokan. Minna handlasi hienosti Fyran <3 Niin siinä kävi että Cinco voitti valioluokan ja Izzie oli toinen, Maia kolmas ja Fyra neljäs. Ainoastaan kaksi luokan ensimmäistä sai SA:n. Paras narttu kehässä oli kolme länderiä ja Cinco veti niistä pidemmän korren :)) Cinco siis PN-1 Cacibin ja Pohjoismaiden Voittaja-tittelin kera, huippua!!!. ROP-kehässä meitä vastaan tuli Ruotsalainen Dreamwishes Goliat. Cinco veti tällä kertaa pidemmän korren olemalla ROP :)) ja tämä tuomari todellakin tykkäsi Cincosta. Kehui sen maasta taivaisiin niin että olin aivan häkeltynyt :)

norja1.jpg

Photo: Anette Alvarsson

norja3.jpg

Photo: Stina Dahle

Pohjoismaiden Voittajat 2014 VSP Dreamwishes Goliat ja ROP Krumme Furche Festina Lente Tuomari: Jose Vidal Montero

Kehän jälkeen kovaa vauhtia vaatteiden vaihtoon ja ulos lämmittämään tyttöjä aksaa varten. Aksaaminen oli kyllä Norjassa hyvin erilaista. Pohja oli kohtalainen messuhallin lattialle laitettu keinonurmi joka edellisenä päivänä oli kehäkäytössä (eli pissaa ja eritteitä oli...). Agiralla tuomarina oli Sveitsiläinen miestuomari. Rata oli hyvin erilainen mitä Suomessa. Outoja linjoja ja takaakiertoja. Kyllä se kuitenkin oli ihan suoritettavissa kuitenkin. Lähtölistat oli seinällä ja Norjan kennelliiton kautta tuli suurinpiirtein aikataulut. Kuulutuksia kehään ei ollut ja mulla ei ollut mitään tietoa minkä koirien jälkeen meidän vuoro. Nimilistassa oli ainoastaan koiran virallinen nimi ja ohjaajan nimi. Enkä minä tietenkään ketään tuntenut. Huudot tutustumisiin yms. oli kokonaan norjaksi.

k%C3%A4nny4%20372.jpgk%C3%A4nny4%20376.jpg

Cinco aloitti koko medi 3-luokan. Pohja oli sen liikkumiselle tosi liukas. Puomi piti kovaa kolinaa ja oli ns. vanhan aikainen. Keinulle Cinco liukastui todella pahasti, mutta pysyi kuitenkin esteellä, mulla vaan meni pasmat hieman sekaisin kun katselin sen liukastelua :/ Hyllytin radan aivan loppu vaiheessa. Harmi homma sillä luokassa ei tullut kuin 4 nollaa ja neljännellä sijalla olisi vielä saanut sertin. Norjassa jaetaan kaksi sertiä ja ne voivat liikkua jos edellä on Ava. Fyra oli aivan liekeissä se keuli todella pahasti. Lähtö meni hyvin, mutta puomin jälkeen se lähti sivuirtoamaan todella oudosti ja otti väärän hypyn. Kivaa sillä oli kuitenkin eikä liukastellut yhtään niin pahasti kuin Cinco. Kehän vieressä ja maalissa oli niin ahdasta ettei kehään meinannut päästä ja kun tuli maaliin ei tiennyt minne olisi lähtinyt pyörimään, huh!

Tässä vaiheessa käytiin jäähdyttelemässä ja katsomassa ostoksia. Kennelliton pisteellä päästiin kuvaan, vaikka minä olisi halunnut pelkästä koirasta kuvan sillä olin kokonaan aksavaatteissa ja vaelluskengissä :D Nopeasti käytiin hotellilla ja siellä saatiin olla puolisen tuntia ennen kuin lähdettiin takaisin. Aksat oli myöhässä. Alunperin ryhmien ja hyppyradan piti olla päällekkäin, mutta koska siellä oli vasta   1-luokka menossa. Päätin ottaa riskin ja kokeilla ryhmiin menoa. Kiire siinä hieman tuli vaatteiden vaihdon kanssa, mutta ehdin kokooma kehään jossa tuomarina oli joku Irlantilainen mies. En kyllä tiedä oliko se länderiä nähnyt koskaan?. Mua hieman huvitti kun kovalla kiireellä yritin siistiä Cincon turkkia hyväksi ulkoilun jälkeen. Itse ryhmät oli hieno kokemus (samantyyppinen kuin Fyran kanssa voittajassa V-12) ja Cinco esiintyi hyvin. Oli kiva nähdä ettei se paineistunut kovista äänistä eikä oudoista pinnoista. Muutama koira siellä meni aivan toimintakyvöttömäksi.

k%C3%A4nny4%20377.jpg

Ryhmän jälkeen kovaa vauhtia Norjan kennelliiton kuvapisteelle ja sieltä sitten vaatteiden vaihdon kautta lämmittämään koiria. Ei ollut kyllä ohjelman puutetta lauantailta :P Hyppyradalla oli tuomarina Ruotsalainen nainen. Jälleen hyvin mielenkiintoinen rata. Olin tässä vaiheessa jo hieman puuduksissa kun lähemmäs 12  tuntia ollut liikenteessä. Mulla oli pieniä muisti ongelmia radan suhteen, mutta olin ihan luottavaisin mielin. Fyra oli tällä radalla enemmän normaali itsensä ja saatiin tehtyä ihan kelpo nolla radalta. Fyran ja Cincon välissä piti olla 8 koiraa kun Cinco oli luokan viimeinen ja Fyra puolessa välissä. Kas kummaa kun järjestystä oli vaihdettu ja Suomalaista huudettiin jo kolmen koiran jälkeen, nice!. Siinä vaiheessa mulla oli Fyra just juomassa palautusjuomaa ja Cinco vielä häkissä. Cinco lähti sitten keulimaan ihan kunnolla kun kovalla kiireellä lähdettiin kohti lähtöä. Sen kanssa kun pitäisi tehdä kaikki mahdollisimman rauhallisesti. Cinco kulki hyvin eikä liukastellut niin pahasti kuin edellisellä radalla. U-putkeen vietäessä se meni putkeen, mutta meni sinne ulos tultuaan vielä uudelleen :D

Fyran nolla riitti hyppyradalla sijaan 5. Sekuntti jäätiin hyppysertistä. Kelpo suoritus siihen nähden että oli pari pitkää päivää takana. Nollarata oli myöskin sellainen varma rata, ehkä jos jotain olisi tehnyt toisin se sekuntti olisi voinut olla suuntaan ja toiseen. Saatiin jopa palkinto. Ilmeisesti Norjassa palkitaan 5. parasta tai kaikki nollan tehneet?

Itse kokemuksena Norjan kisat oli positiivinen yllätys. Hieman tuotti vaikeuksia kun kukaan ei oikein puhunut Norjaa. Kisoihin ei tarvinnut ilmoittautua eikä kisakirjaa viedä minnekkään. Ainoastaan nollasta kävin pyytämässä tuomarilta allekirjoituksen kirjaan. Siinä oli Ruotsalaisella tuomarilla ihmettelemistä. Jos vuosi sitten totesin Eestin aksakisojen yhteydessä että ei aksaa + näyttelyä samana päivänä niin voin jälleen todeta saman :D Vaatii koiralta sekä ohjaajalta ihan liian paljon ylimääräistä tarkkuutta.

k%C3%A4nny4%20402.jpgk%C3%A4nny4%20392.jpgk%C3%A4nny4%20397.jpg

Hotellilla oltiin kello 20 jälkeen aivan rikkipoikkihajalla. Mua jopa kävi tytöt sääliksi kun ne oli niin väsyneitä :P Itselle ensimmäinen lämmin ruoka kahden päivän tauon jälkeen ja se maistui hyvältä!. Jälkkäristä puhumattakaan.

Sunnuntaina mulle oli jo totaalivapaata, mutta Minna meni tokoilemaan Uunon kanssa EVL-luokkaan. Tämä oli sitten meidän reissun suurin stressi. EVL koiria oli ilmoitettu 38 kpl! Luokka oli merkattu alkavaksi kello 9.00 ja kahdella eri tuomarilla käytiin kilpailu. Meillä oli pelko perseessä, että ehditäänkö laivaan. Eipä siinä muuta, mutta kun mun piti olla maanantai aamuna töissä... Olisin joutunut ottamaan lennon kotiin jos oltaisiin myöhästytty laivasta. Onneksi puhuin asiasta jo lauantaina länderikehässä Heidi Nilsenille. Hän tunsi jonkun joka osallistui myös tokoon ja oli vaikuttava henkilö tässä. Norjan kennelliitosta kukaan ei vastannut meidän posteihin eikä kisakirjeessä ollut mitään tietoja mihin ottaa yhteyttä (kyllä Suomessa on hyvin asiat tämän suhteen). Heidi sai selvitettyä että Uuno on luokan viimeisiä koiria. Hän myöskin kysyi vaihto mahdollisuutta starttijärjestyksestä. Oltiin kyllä niin tyytyväisiä kun Heidi meitä auttoi niin paljon tämän asian kanssa.

k%C3%A4nny4%20407.jpg

k%C3%A4nny4%20411.jpgk%C3%A4nny4%20418.jpgk%C3%A4nny4%20419.jpgk%C3%A4nny4%20423.jpgk%C3%A4nny4%20429.jpgk%C3%A4nny4%20435.jpg

Itse koepaikalla kävi ilmi, että kyse on KV-kokeesta :O ja saatiin loppujen lopuksi Uuno siirrettyä luokan loppupäästä ensimmäiseksi koiraksi :) Minna sai myös liikkuroinnin englanniksi. HUH!, kyllä iso kivi tipahti sydämeltä kun tiedettiin että päästään lähtemään ajoissa ja vielä ehditään iltalaivaan. Uuno ja Minna teki tasaisen varman hienon settinsä ja sillä irtosi 271p ja Uunosta tuli Norjan ja Pohjaismaiden Tottelevaisuusvalio!. Miten upeaa <3 Ollaan niin yleitä :)) Kisakirjojen ja papereitten allekirjoittamisen jälkeen päästiin kello 12 kotimatkalle. Ajettiin 6,5 tuntia putkeen ja saatiin vielä lähellä Tukholmaa kävellyttää koiria lähemmäs tunti ennen kuin ajettiin Viikkarin laivaan.

k%C3%A4nny4%20440.jpgk%C3%A4nny4%20450.jpg

Maanantaina oltiin Turussa kello 07.45. Aamulenkki perinteisesti Auran ABC:lla ja sieltä ajo Forssaan. Pääsin porukoille 09.30 ja söin nopeasti aamupalan. Kello 10.00 lähdin jo pyörällä töihin... Olipa reissu jossa ei ollut taaskaan mitään järkeä :). Odotukset eivät olleet korkalla ennen reissua sillä tiedettiin ettei välttämättä pystytä edes kaikkeen osallistumaan. Iso kiitos Minnalle seurasta, suunnittelu paratiisisaaren valloituksesta alkakoon :) Erityisen mukavaa oli myös tutustua Norjalaisiin länderi-ihmisiin. Mukavia ja avuliaita ihmisiä rodun parissa ympäri pohjoismaita!. Harvemmissa roduissa on tälläistä ilmapiiriä!.

norja4.jpg

NORDW-14 & NORDIC & NO CH Krumme Furche Festina Lente "Cinco"

norja2.jpg

© Suomen Kennelliitto